кадър bgonair.bgНеобходима е кредитна ваканция за хората и фирмите, които са

...
кадър bgonair.bgНеобходима е кредитна ваканция за хората и фирмите, които са
Коментари Харесай

Доц. Михов: Нужна е кредитна ваканция за хората и фирмите

кадър bgonair.bg

Необходима е кредитна почивка за хората и компаниите, които са финансово наранени от ограниченията против Ковид 19. Сред ограниченията в тяхна изгода може да са намаляване или освобождение от държавни и общински наеми. Това съобщи заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и депутат от Оперативна програма доцент доктор Милен Михов, съобщи .

Пакетът от ограничения, който е внесъл с сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация и Оперативна програма в деловодството на Народното събрание, включва промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията.

Първата мярка визира наемите на терени и обекти, които са държавна и общинска благосъстоятелност. По време на изключителната епидемиологична конюнктура, и два месеца след нейната анулация – министрите, регионалните шефове и ръководителите на други ведомства, както и общинските препоръки по места да имат право да  приемат решения и да издават заповеди за понижаване размера на вноските за наем или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти от физически и юридически лица, които са лимитирали или прекратили активността си в парцела, в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, наложени по време на изключителната епидемиологична конюнктура, уточни Михов.

По думите му, с цел да се възползват от мярката, наемателите на държавни и общински терени би трябвало да потвърдят посредством съответни документи затрудненото си финансово положение.

Законопроектът за кредитната почивка планува още физически и юридически лица, които са наранени от наложените противоепидемични ограничения, да могат да отсрочват кредитните си заплащанията по време на изключителната противоепидемична конюнктура и до два месеца след анулацията ѝ, добавя за предлагането доцент Михов.

Три са изискванията, касаещи физическите лица:

Останали са без работа, в неплатен отпуск са или са с понижено заплащане повече от 1/5 от договорното месечно заплащане. От тази мярка ще могат да се възползват и самоосигуряващите се, еднолични търговци или аграрни производители, когато са прекратили или съществено лимитирали активността си в резултат на пандемичната ситуация;

Отсрочването се позволява, в случай че длъжниците нямат непогасени данъчно-осигурителни задължения;  

Преди началото на изключителното състояние от 13.03.2020 година не са изпадали в веселба на задължението си за повече от три месеца.

Мярката е използвана и за юридически лица, когато   те са понижили оборота си с повече от 1/5 от миналата година; нямат непогасени данъчно-осигурителни задължения; дават отговор на изискването да нямат веселба на задълженията  преди началото на изключителното състояние за повече от три месеца, посочи още по изискванията националният представител.

Текстовете плануват още от момента на подаване на заявката за отлагане да не могат да се начисляват лихви за веселба и неустойки, задължението да не може да бъде оповестено за предварително изискуемо и договорът да не може да бъде негоден заради несъблюдение. С това се цели да се даде правна отбрана за длъжниците за периода на отсрочването, акцентира Милен Михов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР